Kanelbullar


Ingredienser, deg

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 150 g rumstempererat smör 
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma
  • 14 dl vetemjöl special

Ingredienser, fyllning

  • 200 g rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kanel

Ingredienser, pensling & sockerlag

  • 1 ägg
  • pärlsocker
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten

Gör så här, ca. 40 bullar

  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula jästen i den bunke/bakmaskin, tillsätt mjölken och rör om lite lätt tills jästen löst upp i mjölken.
  3. Tillsätt rumstempererat smör (jag brukar dela smöret i mindre kuber så det lättare mjuknar), socker, ägg, salt och kardemumma.
  4. Tillsätt mjöl, lite i taget, medan maskinen går på en låg hastighet.
  5. När allt mjöl är i, öka hastigheten och låt den arbeta i minst 5 minuter.
  6. Täck bunken med en handduk och låt jäsa i 40 minuter.
  7.  Under tiden kan man förbereda fyllningen. Blanda rumstempererat smör, socker och kanel tills det format en smet.
  8. Ta upp degen på en mjölad yta och dela den i två. Kavla till en rektangel och bre på fyllningen i ett jämt lager.
  9. Rulla ihop degen och dela i önskad storlek. Ett tips för att få en jämn snitt yta är ett dela degen med en tråd (som bilden överst visar)
  10. Lägg bullarna i formar på en plåt och låt jäsa i ytterligare 40 min och sätt ugnen på 225 grader.
  11. När det är en kvart kvar av jäsningen kan man börja att göra ett sockerlag (sockerlaget gör att bullarna inte blir torra lika fort). I en kastrull, blanda en del socker och en del vatten. På medelhög värme rör om tills sockret löst sig i vattnet.
  12. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
  13. Grädda bullarna mitt i ugnen i 5-8 min.
  14. Ta ut bullarna och pensla direkt på sockerlaget (det måste göras medans de fortfarande är varma)
  15. Ställ av på ett galler och låt svalna under en handduk. Sen är det bara att njuta :)