karamelliserade äpplen i ett havreflarn


Ingredienser, havreflarn

  • 75 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 msk ljus sirap
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/3 tsk bakpulver

Ingredienser, karamelliserade äpplen (för 5 fyllda flarn)

  • 2 stora äpplen
  • 25 g smör
  • 1/2-1 tsk kanel
  • 1 1/2 tsk rörsocker (alternativt vanligt strösocker)

Gör så här, havreflarn

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och låt svalna. Blanda i resten av ingredienserna så att det formar en smet. 
  3. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper så att dem är lika stor som en gammal fem krona, med mellanrum från varandra. (använd två plåtar)
  4. In i ugnen i ca. 5 min. Efter det kan man låta dem svalan helt på plåten eller vänta lite och sen försiktigt lägga dem på ett kvastskaft inlindat i folie. Då kan man själv forma dem till små fatt som man kan lägga äpplena i.

Gör så här, karamelliserade äpplen

  1. Skala och dela äpplena i jämna bitar.
  2. Smält smöret i en kastrull eller stekpanna och vänd ner äpplena med kanelen.
  3. Låt äpplena steka på medelvärme i 10-15 min tills de har mjuknat.
  4. Tillsätt till sist rörsockret och blanda tills det smält och bildat en smet om äpplena.
  5. Servera med glass av valfri sort, jag föredrar vanilj i sin enkelhet.