Mazarincheesecake

Denna cheesecake är en väldig fräsch dessert med färska bär.

Ingredienser, mazarinbotten

  • 175 g, rumsvarmt smör (jag gillar dela smöret i mindre bitar för att det ska mjukna snabbare)
  • 400 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,75 dl vetemjöl

Ingredienser, cheesecake

  • 200 g vit choklad
  • 600 g färskost
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl florsocker
  • färska bär av valfri sort (jag använder mig av blåbär, hallon och jordgubbar)


Så här gör du, botten

  1. Sätt på ugnen på 175 grader. Klä en form med diameter på 23 cm med antingen bakplåtspapper eller smör och ströbröd (själv har jag bakplåtspapper i botten och smör och ströbröd på kanten).
  2. Riv ner mandelmassan i en bunke. Tillsätt äggen, smöret och sockret. Vispa med en elvisp till en krämig smet.
  3. Vänd i vetemjölet med en slickepott så att det blir en jämn smet.
  4. Bre ut smeten i formen och brädda i mitten av ugnen i ca. 30 min tills den fått en gyllenbrun färg. Låt svalna HELT innan du toppar med cheesecakefyllningen.

Så här gör du, cheesecakefylliningen

  1. Grovhacka den vita chokladen och smält den försiktigt i mikron och låt svalna.
  2. Vispa ihop färskosten och grädden med hjälp av elvisp till en krämig konsistens. Tillsätt den vita chokladen samtidigt som du fortsätter vispa.
  3. Vänd ner florsockret och blanda till en jämn smet. Bre ut smeten över den svalda mazarinbotten.
  4. Plasta in formen och ställ in i frysen i minst 1 timme (ju längre desto bättre)
  5. Ta ut formen ur frysen och toppa med dina färska bär.