Mini sommartårta


Ingredienser, botten

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver 
  • 1/2 dl mjölk

Fyllning

  • 1/2 L jordgubbar
  •  1 tårtbotten 
  • 3/4 dl koncentrerad flädersaft

Topping

  • 1/2 lime
  • 1 dl grädde
  • 1/2 dl mascarpone 
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk florsocker
  • 1/2 kruka mynta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Bottnar: (jag använder mig av en lagers forma som är ca. 13 cm i diametern men det går lika bra att göra i en långpanna 30 x 40 cm (för 2 port). Smörj det med lite smör.)
  3. Vispa ägg och socker pösigt med en elvisp. Blanda ner mjöl och bakpulver. Efter det, vispa i mjölken.
  4.  Bred ut smeten i dina formar eller jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
  5. (FÖR DIG SOM ANVÄNDER LÅNGPANNA) Skär ut 4 små runda tårtbottnar med hjälp av ett fat som har 13-15 cm i diameter. Spar det som blir över av kakan, det ska användas i fyllningen. 
  6. Fyllning: Skölj och rensa jordgubbarna, Mosa hälften av jordgubbarna (resten används till topping) med 1 av det fyra tårtbottnarna och flädersaft till en jämn smet. 
  7. Fördela jordgubbsmoset på 2 av lagren av tårtan. Toppa med den tredje tårtbottnen
  8. Topping: Skölj och skrubba limen i ljummet vatten. Riv det yttersta av skalet på limen. 
  9. Vispa grädde, mascarpone, limeskal, vaniljsocker och florsocker.  
  10. Täck tårtan med mascarponegrädden.
  11. Dela jordgubbarna i halvor och lägg på tårtan. Garnera med mynta.