Nattjästa frallor


Ingredienser, 6 stycken frallor 

  • 25 g jäst
  • 3 dl fingervarmt vatten eller mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 msk rapsolja
  • 3 dl rågsikt
  • 4-6 dl vetemjöl 

Garnering

  • 1 ägg
  • vallmofrön eller vilka frön som passar en själv bäst 

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en bunke tillsammans med vattnet eller mjölken och rör om till jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop degen till en smet och knåda den i några minuter.
  2. Rulla sedan ut degen på en mjölad bänk. Dela den i 6 bitar (dela degen i fler bitar för en mindre storlek). Forma till runda frallor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Täck plåten med plastfolie och ställ in i kylen eller på ett kallt ställe i 8-10 timmar.
  4. Sätt ugnen på 250 grader och ta ut plåten från kylen.
  5. Pensla frallorna med ägg och strö på med vallmofröna.
  6. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca. 20 min. 
  7. Ta ut och låt svalna, sen är det bara att njuta :)