Prinsesstårta

Detta fall en studentmössa

Ingredienser, botten

  • 4 ägg

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 1 dl potatismjöl

  • 1 dl vetemjöl

  • 2 dl strösocker

Vaniljkräm

  • 2,5 dl mjölk
  • 1 krm vaniljpulver [eller 1 vaniljstång]
  • 0,75 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 0,3 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt

    Fyllning & dekoration

  • 2-3 dl hallonsylt
  • 5 dl vispgrädde

  • 750 g grön marsipan (vit till studentmössa)
  • 250 g svart marsipan (studentmössa)
  • 50 g mörk choklad
  • florsocker att pudra med
  • majsstärkelse till utkavling

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler.
  4. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  5. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medelvärme under fortsatt omrörning. Låt krämen tjockna under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret under omrörning.
  6. Häll sedan över krämen i en kall skål. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  7. Dela din tårtbotten i tre delar och placera det understa lagret på ett tårtfat. Fyll första lagret med hallonsylt och andra lagret med vaniljkräm.
  8. Vispa upp grädden till fasta toppar. Lägg ett generöst lager på toppen av tårtan och täck tårtan med ett tunnare lager runtom. Ställ tårtan i kylskåpet för att stelna medan du kavlar ut marsipanen.
  9. Knåda marsipanen tills den blir mjuk för hand och kavla ut den ca 3-4 mm tjockt. Använd majsstärkelse om marsipanen fastnar, allra lättast blir det med en utkavlingsmatta. Viktigt att marsipanen är större än vad som behövs för att precis täcka tårtan så att du har marginal.
  10. Vänd marsipanen över den kalla tårtan. Släta ut och skär bort överflödig marsipan.
  11. För studenttårtan så kavla ut den svarta marsipanen och skär ut en remsa som når runt hela tårtan och även den skärmen som finns på student mössorna. Ta formen du använt för bottnarna och skär med hjälp av den en tillräckligt stor skärm/bit.
  12. Placera remsan runt tårtan (tips är att använda lite vatten så den fäster) och lyft försiktigt upp tårtan där du vill lägga skärmen och placera skärmen där under. (enklaste sättet att lyfta tårtan är att använda en spatel eller en tårtspade.
  13. Vill man ha bokstäver eller text så kan man använda resterna av den svarta marsipanen.